BMW Concept 6 – motorka se šestiválcem!

Řadový šestiválec patři k vozům BMW neodmyslitelně. Ale k motorkám?

V minulosti se motocykly se šestiválcem objevily, konkrétně se jednalo o Hondu CBX či Kawasaki KZ1300. Dokonce vzniklo i několik závodních motocyklů s kompaktním osmiválcem. Ale postupem času se ukázalo, že čtyřválec, jehož výkony neustále rostly, je výhodnější zejména díky své kratší stavbě, jednoduchosti a menší hmotnosti.

BMW ale nyní představuje koncept s příznačným názvem BMW Concept 6, který dává tušit budoucí podobu motocyklů BMW řady K. Napříč uložený řadový šestiválec v konceptu má objem 1,6 l a BMW uvádí, že poskytuje točivý moment 130 Nm od 2000 ot./min. Motor je schopen se otočit 9000krát za minutu. Oficiální údaj výkonu není znám, ale podle propočtů by mohl být kolem 150 koní. Supersporty z toho strach mít nebudou, ale tenhle motor je určen především pro cestovní stroje. Předpokládáme, že se tento řadový šestiválec dostane do cestovních motocyklů BMW řady LT, aby mohlo BMW konkurovat šestiválcové Hondě Goldwing.

Design konceptu je velmi futuristický a nedá se příliš počítat s tím, že se nějak výrazně podepíše na vzhledu cestovních motorek od BMW. Ovšem nějaký streetbike, nebo chcete-li „Café Racer“ (tento název vznikl ve Francii v osmdesátých letech, kde si místní „borci“ upravovali sportovní motocykly k obrazu svému a předváděli se s nimi před kavárnami), by se v něm inspirovat mohl…

Očekává se, že BMW představí novou řadu luxusních cestovních motocyklů LT koncem příštího roku. S tímto šestiválcem se bude jednat o vrchol nabídky a tomu bude odpovídat i cena blízká milionu korun.

autoweb.cz

11.11.2009 10:45

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist