Baby Porsche nakonec bude!

Ještě menší a levnější sportovní Porsche se podle šéfa VW zřejmě bude vyrábět.

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn uvedl, že plány na malé Porsche, které by se v nabídce postavilo pod Boxster, jsou stále na stole a pravděpodobně dostanou zelenou.

Winterkorn uvedl, že Porsche stále zvažuje dva úplně nové modely – menší sportovní model a menší SUV. O malém SUV se hovořilo už před časem, ale plány na něj byly nakonec zrušeny a přednost dostaly jiné projekty. Myšlenka menšího levnějšího sporťáku ale pořád žije dál.

Zatímco dříve se o novém vstupním modelu do rodiny Porsche hovořilo jako o nové reinkarnaci Porsche 914, nyní se ze zákulisí automobilky dostaly ven zprávy, že se toto „Baby Porsche“ nazývá jako „nová 356“. Pokud si pamatujete, Porsche 356 byl první velkosériový model automobilky, který se prosadil ještě před příchodem ikonického modelu Porsche 911.

Oživení jména 356 napovídá jediné – design modelu se ponese na retrovlně, podobně jako třeba Mini Cooper nebo Fiat 500. Říká se, že takový model by se více odlišoval od Boxsteru a Caymanu. No, uvidíme…

Zajímavé informace se týkají použité techniky. Zatímco dříve se spekulovalo, že malé Porsche dostane přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec příbuzný s tím v Audi S3 nebo Golfu GTI, pod kapotou „nové 356“ se má objevit zbrusu nový plochý čtyřválec s přeplňováním, který prý automobilka vyvíjí.

Pokud nakonec malé Porsche skutečně bude, jako že tomu poslední dobou nasvědčuje dost okolností, bude vyjíždět na platformě Audi R4, které by se mělo ukázat v roce 2011. Malé sportovní Audi nám napověděl koncept E-tron, který jsme si mohli prohlédnout v Detroitu.

I přes příbuznou techniku ale budou oba modely naprosto odlišné. Zatímco Audi R4 bude hrát na futuristickou notu (bude i plně elektrický model), Porsche by mělo být trochu retrospektivní, aby si oba modely navzájem nekradly stejné zákazníky.

Malé Porsche ale nepřijde dřív než koncem roku 2012 a do té doby se toho může ještě hodně změnit. Očekávejte ale, že ještě před tím přijde nové Porsche 911 a také možná dlouho očekávané kupé na bázi Panamery, které by se mohlo jmenovat Porsche 928.

autoweb.cz

28.1.2010 6:20

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist