Audi A1 je za dveřmi

Ven se konečně dostaly nějaké konkrétní informace o připravovaném konkurentovi Mini. A také se hovoří o větším autě Audi A2.

Nové supermini Audi A1 definitivně míří proti Mini, má se tedy jednat o prémiové auto, čemuž bude odpovídat i jeho základní cenovka od 350 000 korun. Až dorazí koncem roku 2010 na trh, budou se prodávat i výkonné verze s cenovkou přes 550 000 korun.

Asi není žádným překvapením, že Audi A1 bude sdílet většinu důležitých komponent s Volkswagenem Polo. Podvozkové komponenty a jejich nastavení se ale bude výrazně lišit.

Pod kapotu se dostanou nejnovější přeplňované motory. Čtyřválec 1.2 TSI bude k dispozici ve verzi s výkonem 85 a 105 koní, ale je možné, že Audi A1 dostane o trochu silnější variantu, aby se aspoň trochu smazala přílišná příbuznost s VW Polo.

Dalším motorem bude známá jednotka 1.4 TSI, která bude posílat na přední kola 125 nebo 175 koní. Stejný motor má dostat i připravovaná Škoda Fabia RS. Dvouspojková převodovka DSG bude u nejsilnější verze standardem, u ostatních verzí za příplatek.

Audi A1 fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Audi A1 fotogalerie

Nešlo by to samozřejmě i bez dieselů, proto Audi A1 dostane nový motor 1.6 TDI o výkonech 75, 90 a 105 koní, který by měl mít lepší odhlučnění než v příbuzném VW Polo. Plánuje se i ekologická verze TDIe.

Audi A1 má, podobně jako Mini či Fiat 500, nabídnout velmi široké možnosti na poli individualizace. K dispozici tak budou desítky barevných kombinací jak karoserie, tak i interiéru. Audi zřejmě nabídne i trochu odlišný přístup k zákazníkům, podobně jako to dělá BMW s Mini.

Začínají se rovněž objevovat zprávy o novém Audi A2. Na dotazy ohledně vozu postaveného mezi supermini Audi A1 a prémiový hatchback Audi A3 odpovídá automobilka tak, že místo na trhu pro něj je. Odmítá ale sdělit jakékoli podrobnosti. Spekuluje se však o tom, že v budoucnu by mohl model A2 zastávat stejnou pozici jako chystané SUV od Mini či kombík Mini Clubman, takže by se jednalo o větší verzi již dokončovaného Audi A1.

autoweb.cz

1.12.2009 8:42

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist