Aston Martin DBS – z bondovky rovnou na silnice

Explozivní výkon s černým motýlkem. Tak označili DBS u Aston Martin. A měli pravdu.

Aston Martin konečně odhalil dlouho očekávané kupé DBS. A čekání se opravdu vyplatilo – názore, že se jedná o jeden z nejhezčích vozů na trhu, jistě nemáme sami. Naživo se DBS poprvé představí na Concours d’Elegance v Pebble Beach, do prodeje půjde v prvním čtvrtelí roku 2008.Pod kapotou najdeme stejný šestilitrový dvanáctiválec, jako v DB9. Má však několik vylepšení, například pomocný otvor sání, který se otevře při 5500 otáčkách a pustí do motoru více vzduchu, nebo přepracovaný přívod vzduchu. S motorem je spojena klasická šestistupňová převodovka, nenajdeme zde tedy žádné vyměklé automaty. Celkový výkon je 510 koní (380 kW,) točivý moment dosahuje hodnoty 570 Nm. Díky použití karbonových dílů je celé auto o 65 kg lehčí, než DB9. Hmotnost je skvělých 1695 kg.

A jak takové auto jezdí? K dosažení stovky potřebuje jen 4,3 sekundy, maximální rychlost je přijemných 302 km/h. DBS je prvním vozem Aston Martin s karbon-keramickými brzdami, umí se tedy nejen rychle rozjet ale i rychle zastavit. K dispozici vám je systém adaptivních tlumičů s pěti možnostmi nastavení, díky kterému můžete mít jízdní vlastnosti na přání.

Tento vůz jsme si mohli poprvé prohlédnout v nejnovější bondovce – Casino Royale. Vůz, kterým se na plátně proháněl James Bond byla však „převlečená“ DB9, v době natáčení bylo DBS ještě na rýsovacích prkench.

autoweb.cz

17.8.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist