BMW sDrive: nové jméno pro zadokolky

BMW zavádí nové označení pro modely s pohonem zadních kol.

Jistě jste si všimli, že BMW poslední dobou dává svým modelům divná označení. Zatímco dříve byly „nečíslované“ řady X a Z označeny objemem motoru (X5 3.0d, Z4 3.0si, atd.), dnes nesou tyto modely s pohonem všech kol jméno xDrive a motoru odpovídající číselné označení. Konec je dobám jednoduchých a stručných jmen pro všechny vozy BMW…

Tím to ale nekončí, BMW si totiž nechalo spolu se jménem X1 zaregistrovat i nové názvy xDrive a hlavně sDrive. Za označením sDrive se skrývá model s pohonem zadních kol, který BMW X1 dostane v zájmu redukce ceny a emisí. Stejná nálepka se rovněž objeví na novém BMW Z4, pozorně se proto podívejte na jeho fotografii v druhém článku, kde je toto logo vidět na blatníku.

Spolu s logem xDrive s sDrive přiznává BMW i barvu, přesněji řečeno motor. Automobilka si nechala v USA zaregistrovat jména sDrive18, sDrive20, sDrive30 a sDrive35. Jestli se v „malém“ X1 dočkáme dvakrát přeplňovaného třílitrového monstra, budeme mít na světě první driftující SUV. V Evropě se k těmto jménům přidá ještě sDrive25, které bude skrývat dvakrát přeplňovaný dvoulitrový diesel a slabší variantu třílitrového šestiválce.

Stejná označení bude vozit i nový roadster Z4, takže se můžeme rozloučit s krátkým a výstižným jménem BMW Z4 3.0i. Místo toho se budeme muset naučit skloňovat BMW Z4 sDrive30i, a hlavně Z4 sDrive20d, což nezní zrovna jako jméno sportovního auta, nýbrž jako označení nějakých počítačových komponent.

Ostatní řady modelů BMW, například připravovaný kříženec SUV a MPV, budou prezentovány se stejnými nálepkami. Doufejme, že aspoň obyčejné řady zůstanou u dosavadního značení, například BMW M3 vyjadřuje úplně všechno, co potřebuje znalec vědět. Či by snad bylo akčnější, dramatičtější a lákavější označení BMW rsDrive40iM nebo něco v tom smyslu?

Vypadá to, že místo toho, aby BMW soupeřilo s Audi a Mercedesem na poli jízdních vlastností, bude se odehrávat nová zákulisní bitva o to, kdo dá svému autu sušší a krkolomnější jméno.

autoweb.cz

5.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist