Ford Mustang Cobra Jet

Chcete se zúčastnit závodů dragsterů s odpovídající technikou? Tady ji máte.

Ford vloni postavil Mustang Cobra Jet prakticky jen jako pokus, co na to zákazníci. A jak to dopadlo? Všech padesát závodních automobilů se prodalo dříve, než ho mohl kdokoli vidět na vlastní oči. Nyní je tu tedy nová generace tohoto dragsteru Ford Mustang.

Jelikož se jedná o tovární auto, kvalita práce je velmi vysoká. Ford si samozřejmě přizval plno odborníků, aby s vývojem pomohli a aby byl výsledek více než jen dobrý.

Aby byly splněny požadavky a pravidla pro závody produkčních vozů, vznikne opět minimálně 50 exemplářů, které budou montovány na stejné lince jako obyčejné modely Ford Mustang, tedy v továrně Flat Rock v Michiganu. Motory rovněž postaví Ford ve svých závodech, kde vznikají běžné pohonné jednotky.

Ano, pohonná jednotka, toť srdce správného dragsteru. Ford Mustang Cobra Jet má pod přední kapotou osmiválec 5,4 l přeplňovaný čtyřlitrovým kompresorem. Ford sice udává výkon 475 koní, ale také píše, že se jedná o základní nastavení s použitím obyčejného paliva.

Motor má docela vysoký kompresní poměr 9,6:1 a protože se v něm mohou zákazníci dle libosti hrabat (je zde konektor pro zapojení laptopu a s vozem je dodáván i potřebný software pro ladění motoru), předpokládáme, že většina aut bude při závodech dosahovat na výkon přes 800 koní. Vždyť sám Ford udává, že závodní Mustang Cobra Jet by se měl pohybovat v kategorii produkčních aut SuperStock B, která zvládají čtvrt míle pod 8,5 sekundy a to je již jedna z nejprestižnějších skupin.

Zákazníci si mohou zvolit, zda chtějí závodní automatickou či manuální převodovku. Samozřejmostí je brzdová soustava s možností dočasného odpojení zadního brzdového okruhu pro snadné burnouty, které jsou nedílnou součástí každého startu dragsterů. Burnout není pro pobavení diváků či dokazování si síly před soupeři. Každé pneumatika se totiž musí pořádné zahřát…

Základní cena je jen 77 000 dolarů, ale pokud si přiobjednáte veškeré příslušenství včetně hliníkového bloku motoru, dostanete se s cenovkou až na 95 000 dolarů. Bohužel, přednost mají ti zákazníci, kteří si již koupili minulý Ford Mustang Cobra Jet, proto zbytek světa musí doufat, že Ford navýší produkci, což nebylo výslovně vyvráceno.

autoweb.cz

4.11.2009 8:51

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist