Cadillac STS-V

První kompresor v sériovém Cadillacu mu dal 440 koní, ale jízdní výkony srovnatelné s evropskou konkurencí vyvažuje i chování povinně vytříbené Nürburgringem.

V posledních letech sledovala nejluxusnější americká značka s nelibostí nástup evropských výkonných sedanů od AMG a divize M na svém domácím trhu a rozhodla se proti nim vystoupit jejich vlastními zbraněmi – velkým výkonem, vytříbeností a výbornými jízdními vlastnostmi.

Výsledkem je série modelů V, která dala v minulém roce vzniknout CTS-V a v tomto roce přichází s větším STS-V, namířeným proti E55 AMG a BMW M5.

Na jejich pětisetkoňové výkony tak úplně nestačí, ale 440 koní je na první pohled na jakýkoli Cadillac až až. Dříve neuskutečnitelná hodnota vychází z toho, že STS-V má jako první auto své značky kompresor Roots, který dává vidlicovému osmiválci o objemu 4,4 litru tolik potřebnou energii a jeho sériový výkon zvyšuje o 115 koní.

Točivý moment 585 Nm je přístupný od nízkých otáček, což je podle vyjádření Cadillacu spolu s mnohem kratší reakcí na plyn v porovnání s klasickým turbem největší výhoda dnes již neobvyklého řešení. Mercedes od kompresorů v současnosti ustupuje a do budoucnosti počítá hlavně s turbodmychadly.

STS-V zrychluje z nuly na 96 km/h za 4,9 sekundy, dosahuje nejvyšší rychlosti 260 km/h a se sériově dodávanou šestistupňovou automatickou převodovkou váží nezanedbatelných 1950 kg.

I přes vyšší hmotnost slibuje Cadillac kvalitní svezení, které má zajistit řada sportovních komponentů na podvozku, velké brzdy s kotouči o průměru 355 mm a velká osmnáctipalcová kola vpředu a devatenáctipalcová vzadu.

Na Nürburgringu dosáhl při testování času 8 min 31 sekund, což je srovnatelné například s CLK55 AMG.

redakce autoweb.cz

12.1.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist