Renault R30 – Formule 1 pro letošní Gran Prix

Monopost Renault F1 pro rok 2010 je nyní oblečen v legendární černo-žluté barevné kombinaci.

Tým Renault F1 se otřásl v základech a nezůstal u něj kámen na kameni. Po skandálu, který vloni vyplul na povrch, musel Flavio Briatore opustit post toho nejvyššího za fingovanou nehodu Piqueta Jr. z roku 2008.

Automobilka nyní vlastní pouze minoritní podíl v týmu poté, co loni investiční skupina Genii Capital v čele s Gerardem Lópezem koupila blíže nespecifikovaný podíl v týmu Renault F1.

Jezdeckou dvojici tvoří Robert Kubica spolu s nováčkem z Ruska jménem Vitaly Petrov, který usedne do kokpitu F1 jako vůbec první Rus v dějinách. Nový šéf týmu Renault F1 Eric Boullier k tomu řekl: „Jako nováček se Vitaly bude muset hodně co učit, jeho výkony v GP2 byly vynikající a potvrdily tak, že je schopen udělat krok do formule 1“.

Český jezdec Jan Charouz se přiblížil ke svému snu, když spolu s Číňanem Ho-Pin Tungem a Jérome D´Ambrosiem podepsal smlouvu na testovaní pro stáj Renault.

Představený monopost R30 je směsí evoluce a revoluce. Je mnohem štíhlejší a přitažlivější než jeho předchůdce, přesto jsou patrné staré známé tvary. Přepracována byla zejména zadní část, které dominuje nový „dvojitý“ difusor, jenž byl prvně k vidění minulou sezónu. Změnami prošel podvozek, který se musel přizpůsobit instalaci mnohem větší palivové nádrže, jelikož letos je zakázáno tankování během závodu.

Tým i jezdecká dvojice jsou plni optimizmu a věří, že se jim s novým monopostem podaří potrápit konkurenci, probojovat se opět do čela a získat tak slávu z dob Fernanda Alonsa. Jak se bude Renaultu dařit, prozatím nikdo neví. Skutečnou sílu a konkurenceschopnost naplno otestuje až první závod sezóny jedoucí se 14. března v Bahrajnu.

autoweb.cz

2.2.2010 9:15

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist