Nový Mercedes G 55 AMG

Německý tank prošel faceliftem. Stále je to klasický offroad, jak ho známe, tedy drsný a schopný. Ale nyní je i zatraceně rychlý.

Design klasického G 55 AMG se příliš nezměnil, což je dobře, protože nám se líbí takový, jaký je už celá desetiletí. Důležité věci se nyní odehrály pod kapotou a v interiéru.

K pohonu slouží těžký kalibr, kompresorem přeplňovaný kanón V8 o ráži 5.5, který u AMG vyladili na 507 koní a 700 Nm. Akcelerace na stovku zabere této obrněné pevnosti pouhých 5,5 sekundy a nebýt omezovače v 210 km/h (prý kvůli univerzálním pneumatikám), letěla by až někam za hranice slušných mravů.

K udržení této jaderné hlavice pod kontrolou pomáhá řidiči množství nové elektroniky. Mercedes přepracoval systém ESP, aby dokázal rozeznat snahu o dynamickou jízdu a tak oddálil své reakce. Nově je zabudován systém pro stání v kopcích, který umožňuje snazší rozjezdy v terénu. Pokud se přeci jen rozhodnete svěřit osud světa do svých rukou, bude se vám jistě hodit redukce a tři uzávěrky diferenciálů. Taková slova třeba Porsche Cayenne nebo BMW X5 neslyšeli ani v pohádce. Pokud chcete Mercedes-Benz G 55 AMG k něčemu přirovnat, tak by to byl Land Rover Defender s technikou Jaguaru XKR a komfortem Range Roveru Vogue.

Změny designu zahrnují upravenou mřížku chladiče, nová leštěná 19“ kola s pneumatikami 275/55 R 19, trochu jiné prahy a pár dalších detailů. Důležité je, že si třídu G na silnici s ničím nespletete. A je dobře, že u verze G 55 AMG zůstaly i výfuky vyvedené pod prahy. Musíte je slyšet naživo, abyste pochopili, co to znamená Blitzkrieg.

Mercedes-Benz třídy G velká fotogalerie

Mercedes-Benz třídy G fotogalerie

Do interiéru si našly cestu nové hračky. Hlavní změnou je modifikovaný systém Comand APS (který známe z Mercedesu S500), pod který patří 6,5“ display, hlasové ovládání Linguatronic, 4GB harddisk, čtečka SD karet, DVD changer a přípojky na iPody, USB a jiná externí zařízení. Samozřejmostí jsou kvalitnější kožené potahy a sedadla s ventilací, což jistě oceníte při terénních výpravách v parných letních dnech.

Cena za model G 55 AMG, který je k dostání pouze ve verzi s prodlouženým rozvorem a s pěticí dveří, je 121 618 euro (3 040 000 korun). Vůz bude možné zakoupit od září tohoto roku. O spotřebě a emisích Mercedes-Benz v oficiální zprávě mlčí, ale neočekávejte nějaké zázračné hodnoty.

autoweb.cz

10.6.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist