Nissan Juke oficiálně + video

Malý crossover v nabídce doplní Qashqai i Murano.

Pamatujete na ženevský koncept Nissan Qazana? Tak tady ho máte v sériové podobě – právě se totiž představil kompaktní crossover Nissan Juke. Jak asi tušíte, jedná se o další „hustě free-cool-in urban lifestyle SUV“. Jinak by se totiž nemohlo jmenovat Juke (těžko říct, co tenhle název znamená. Pravděpodobně ale odkazuje na jakýsi druh tance, který vznikl v Chicagu).

Proč o téhle věci píšeme? Protože automobilka Nissan potvrdila, že se bude model Juke vozit i k nám. Jedná se o opravdu kompaktní auto, na délku měří jen 4 metry. Podle automobilky je Juke kombinací SUV a sportovního auta. Samozřejmě, bez pořádné dávky sportovnosti by to nešlo. Ale na tohle bychom si vlastně už mohli zvyknout. Bude hůř

V interiéru ale najdete docela dost vtipných a zajímavých detailů. Například středová konzola má připomínat nádrž sportovní motorky.

Pojďme se ale podívat pod kapotu. Pro začátek budou k dispozici tři motory – jeden diesel a dva benzínové. Atmosférická šestnáctistovka o výkonu 117 koní bude základem nabídky. Nissan Juke ale dostane i přeplňovaný motor 1,6 l o výkonu 190 koní a točivém momentu 240 Nm. A takové číslo vypadá velmi atraktivně na tak malé auto. Diesel 1.5 dCi pak nabízí 110 koní.

Pro atmosférickou šestnáctistovku je k dispozici pětistupňový manuál, pro ostatní motory má převodovka šest rychlostí. V nabídce je bohužel také automat CVT. Tady bychom chtěli na Nissan apelovat, aby konečně vyvinul pořádnou automatickou převodovku. Nebo si ji aspoň od někoho „vypůjčil“.

V základním provedení má Nissan Juke pohon předních kol, ale bude možné si připlatit za systém ALL-MODE 4×4-i, což je vlastně elektronicky připojitelný pohon zadních kol. Možná by to ale mohlo fungovat, protože v této oblasti má Nissan dlouholeté zkušenosti. Středová spojka umí rozdělit výkon v poměru 50:50 a nečeká na prokluz předních kol.

Do Evropy se začne Nissan Juke vozit někdy před prázdninami. Cenu si ještě nedovolujeme odhadnout. Další informace se dozvíme na autosalonu v Ženevě.

 

autoweb.cz

11.2.2010 7:42

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist