Najde se jen 15 % ukradených aut

Z třiceti 30 000 ukradených aut se vloni podařilo najít a vrátit jen 4500 vozů.

Deník Právo přinesl informaci, že policii se daří nalézt jen přibližně 15 % ukradených vozidel. Zbytek prý končí buď za hranicemi ve státech bývalé SSSR (jde především o vozy luxusních značek) nebo je rozřezán na náhradní díly, které se rozprodávají v bazarech a vrakovištích.

Mezi nejčastěji odcizená auta patří vozy koncernu Volkswagen, zejména pak Škodovky. Mizí ale i Fordy, Renaulty, Fiaty, Opely a Peugeoty. Naopak nejmenší zájem je o vozy původem z Asie.

Co se celkových čísel týče, v roce 2008 bylo odcizeno 13 548 vozů Škoda, 3204 vozů Volkswagen a 3180 fordů. Letos zatím zmizelo 6542 škodovek, 1685 fordů a 1330 volkswagenů, uvedlo Právo.

Procentuálně k registrovaným vozům je však největší pravděpodobnost, že bude ukraden váš Mercedes, BMW, Audi nebo Alfa Romeo. Tyto a jiné luxusní vozy jsou často terčem organizovaných gangů, které umí překonat i zabezpečovací systémy. Luxusní vůz pak končí zpravidla na Ukrajině, v bývalé Jugoslávii a obecně mimo státy EU.

Deník Právo dále uvedl, že klesl počet krádeží vozů starších deseti let. Je na ně totiž uvalována ekologická daň. Takové auto proto většinou zmizí rozřezané na součástky či s ním zloději jezdí, dokud nedojde benzín…

Nejspolehlivější ochranou před odcizením je stále satelitní vyhledávací systém, ale ani ten není vždy 100% úspěšný. Pokud se například zloději brzy schovají do stodoly nebo podzemních garáží, je prakticky nemožné auto vystopovat. Majitel, agentura monitorující pohyb vozidla a policie má tak na odhalení zkušeného pachatele jen několik desítek minut.

Podle Práva se ale rozhodně vyplatí investice do zámku řazení a podobných bezpečnostních opatření zabraňujících rychlému odcizení vozidla. Alarm je dnes již prakticky zbytečný, neboť svědci mu často nevěnují pozornost.

zdroj: Právo

1.9.2009 2:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist