Mercedes-Benz CLK GTR na prodej!

Jedno z nejextrémnějších silničních aut všech dob se bude dražit. A dokonce hned dva exempláře.

Máte bokem několik desítek milionů? Teď je ten pravý čas udělat ve svém účtu pořádný průvan. Určitě si pamatujete na Mercedes-Benz CLK GTR, který působil jako zjevení. Aby také ne, když se jednalo o závodní speciál pro Le Mans postavený na značky.

Ačkoli je Mercedes CLK GTR podobně extrémní jako McLaren F1, oba to vzali z jiného konce. Zatímco McLaren F1 vznikl jako sériové superauto a až později se z něj postavil závodní speciál pro Le Mans, Mercedes-Benz CLK GTR vznikl nejprve jako speciál pro Le Mans a až poté z něj vzniklo sériové auto.

Mercedes vyrobil pouze 25 kusů. To je dost málo na to, aby si mohla aukční síň RM v Londýně nastavit vyvolávací cenu na přibližně 11 000 000 korun.

A to ještě nemluvíme o roadsteru, kterých vzniklo jen pět. Ano, 5. Dohromady tedy pět roadsterů a dvacítka uzavřených verzí. Vyvolávací cena za roadster je necelých 13 000 000 korun.

Mercedes-Benz CLK GTR Coupé má na tachometru 25 km, nikdy se s ním nejelo. Roadster má pak najeto 36 km. V obou případech se jedná o vozy, které Mercedes pouze doručil svým zákazníkům a nikdy nebyly přihlášeny k provozu, ačkoli je to možné. Jejich předešlí majitelé je měli pouze vystavené v klimatizovaných garážích s naleštěnými podlahami.

A co mají tyto Mercedesy pod kapotou? Atmosférický dvanáctiválec o objemu 6898 cm3, který má výkon 621 koní. To bylo na konci devadesátých let, kdy toto auto vzniklo, neuvěřitelné číslo.

Vyvolávací ceny jsou přibližně na jedné třetině původní kupní ceny, takže se jedná o velmi atraktivní nabídku. Očekává se ale, že dorazí několik zájemců hlavně z Asie a arabských států a konečná cena se vyšroubuje pěkně vysoko.

autoweb.cz

24.9.2009 10:51

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist