Levné zimní pneumatiky jsou nebezpečné

A také neekologické, zjistil nezávislý průzkum.

Když udeří zima, prodej zimních pneumatik vzroste mnohonásobně. Někteří lidé ale často podcení volbu správné pneumatiky a snaží se co nejvíce ušetřit, jen aby už měli přezuto.

Přitom právě nejlevnější zimní pneumatiky vykazují často mnohem horší vlastnosti než i průměrná letní pneumatika, zejména pak na mokré a suché vozovce. Zjistil to spotřebitelský magazín TEST ve svém říjnovém průzkumu.

Zkoušky podstoupilo 33 typů pneumatik a 5 jich naprosto propadlo, odnesly si nejhorší známku. Levné zimní pneumatiky selhaly při zkouškách na mokré vozovce, přitom právě naše středoevropské zimy jsou především o mokrých silnicích. Pneumatiky Sava Eskimo, Federal Himalaya a Goodride SW602 nevyhověly ani při jízdě na suchu.

TEST zároveň zjistil, že levné pneumatiky se opotřebovávají až dvakrát rychleji než ty nejlépe hodnocené. Dokonce v nich byl zjištěn i nadměrný obsah karcinogenních aromatických uhlovodíků, které se uvolňují do okolí.

Magazín TEST přinesl jasný důkaz, že na zimních pneumatikách se nevyplácí šetřit. Značková pneumatika je odolnější, zajišťuje lepší kontakt s vozovkou a zvyšuje ovladatelnost.

autoweb.cz podle penize.cz

20.10.2009 8:13

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist