Izrael vyvíjí elektrický Renault Mégane

Mégane na baterky se má v Izraeli zanedlouho stát běžnou záležitostí.

Jak známo, Izrael nevychází se sousedními arabskými státy nejlépe – a nikde není napsáno, že se na něj jednou nenaštve i Rusko. Židovský stát je každopádně silně motivován ke snižování závislosti na ropě. Jednou z cest má být tento elektrický Mégane sedan, vyvinutý ve spolupráci aliance Renault Nissan a iniciativy Project Better Place. Tvůrci doufají, že auto by se mohlo v Izraeli více rozšířit už v roce 2010. Pilotní flotila několika stovek vozů půjde do provozu během osmnácti měsíců.

Iniciátorem projektu je izraelsko-americký miliardář Shai Agassi. V průběhu příštího roku chce v Izraeli vybudovat síť 150 výměnných stanic, kde zákazníci ponechají vybité baterie výměnou za čerstvé. Výměna baterií prý bude trvat podobně dlouho jako načerpání plné nádrže benzínu. Uživatelé se mají na projektu podílet formou měsíčního paušálu.

Renault Mégane fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Renault Megane fotogalerie

Elektrický Renault Mégane dosáhne stokilometrové rychlosti asi za osm sekund, přičemž dojezd má činit až 200 km.

Organizátoři věří, že Izrael se díky iniciativě Project Better Place stane průkopníkem nových cest v individuální dopravě. Akci v lednu podpořila také tamější vláda, která přislíbila daňové úlevy a další zvýhodnění.

autoweb.cz

20.5.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist