Aston Martin One-77

Další fotografie a informace o připravovaném superautě od Astonu.

Nedávno jsme vás informovali, že Aston Martin připravuje velmi exkluzivní superauto, které by se svým pojetím dalo srovnat třeba s Bugatti Veyron, i když nebude nabízet tak ohromné výkony. Nicméně jeho exkluzivita by měla být ještě větší, protože Aston Martin plánuje vyrobit pouhopouhých 77 kusů.

Pod kapotou se s největší pravděpodobností objeví motor 7.3 V12, který bude tradičně nasávat vzduch klasickou cestou, žádná turba a kompresory tedy nečekejme. Jeho výkon by měl atakovat 700 koní a točivý moment 750 Nm. Taková masa výkonu bude přenášena na zadní kola přes vzadu uloženou šestirychlostní poloautomatickou převodovku s elektrohydraulickým ovládáním.

Kupé bude pouze dvoumístné a jeho konstrukce bude vyrobena z ručně opracovaného hliníku a karbonových panelů. Tuhost a nízká hmotnost celého skeletu je tak zaručena. Aston udává, že by se měla hmotnost auta udržet pod 1500 kg, což je velmi dobrá hodnota. Poměr výkonu a váhy by se tak svými 470 koni na tunu přiblížil rivalům jako je Ferrari Enzo, které disponuje poměrem 480 k/t a Corvette ZR-1, která má „pouze“ 425 k/t.

Auto dostane rovněž velmi pokročilý stabilizační systém a kontrolu trakce, zadní spoiler bude vysouvací, jako je tomu u McLarenu SLR. Bude tedy fungovat nejen jako stabilizátor při vyšších rychlostech, ale rovněž jako aerodynamická brzda.

Hovoří se dokonce i o ceně, která by měla atakovat 1 000 000 liber, a to bez daně. V přepočtu na naši měnu to bude nějakých 40 000 000 korun i s daní.

Aston Martin očekává, že největší poptávka bude ve státech Perského zálivu, ale v Evropě by se mohlo objevit minimálně deset kusů.

autoweb.cz

1.10.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist