10 nejnebezpečnějších jídel a drinků za volantem

Ládujete se za jízdy v autě jako čuně? Zjistěte, co všechno může způsobit vaše svačina.

Známe to všichni. V autě někdy trávíme tolik času, že ani není čas se pořádně vymočit, natož najíst, napít a odpočinout si. Proto si snad každý kupujeme občerstvení s sebou do auta.

Výrobci aut na nás myslí a umísťují do interiéru plno odkládacích prostor, kam si lze kelímek nebo zabalený hamburger odložit. Jenže už nedomysleli, jak takovou stravu dostat bezpečně do žaludku, aniž by nedošlo k nějaké katastrofické scéně od pokecání bílé košile po převrácení auta na střechu.

Vybrali jsme proto deset nejzrádnějších a nejnebezpečnějších druhů občerstvení, při jejichž konzumaci byste si měli dávat nezvykle velký pozor. Seřadili jsme je od toho nejméně nebezpečného až po toho nejzákeřnějšího pachatele největších průšvihů.

 

10. Žvýkačka

Žvýkačku v podobě, jak ji známe dnes, si patentoval v roce 1869 William Semple, a od té doby tropí (ta žvýkačka) samou neplechu. Lepí se na podrážku, lepí se na zadek, lepí se na všechno… Žvýkáním si sice osvěžíte dech a udržíte se při dlouhých cestách vzhůru, ale má také svou temnou stránku.

Už jen rozbalení žvýkačky za jízdy vyžaduje zapojení práce obou rukou, což je krajně nezodpovědné, a samotný proces žvýkání je docela rizikový.

Problémy nastanou i při pokusu zbavit se žvýkačky, což naprostá většina řidičů řeší otevřením okénka, otočením hlavy do strany a vyplivnutím vyžvýkaného materiálu. Tento proces zabere přibližně dvě až tři sekundy, ale například na dálnici při rychlosti 130 km/h při nich auto urazí vzdálenost 72 až 108 metrů.

 

9. Velká PET-láhev s nápojem

Pitný režim je třeba dodržovat, to vám řekne každý lékař. Svým způsobem není na velkém balení vody nic špatného, neboť má uzávěr a v mnoha autech je pro něj připravena praktická přihrádka. Jenže manipulace s těžkou lahví je velmi náročná a následné napití velmi nebezpečné. Řidič při něm ztrácí koncentraci už v momentě, kdy potřebuje láhev otevřít. Při pití pak stačí menší hrbol a hned je na průšvih zaděláno. Když chcete mít o starost méně, vezte s sebou radši několik malých lahví o objemu 0,5 l, se kterými se manipuluje lépe.

Také se stává, že špatně umístěná plastová láhev se uvolní a spadne například pod pedály, což naprosto znemožní ovládání auta. Nesmějte se, k takovým nehodám dochází denně!

 

8. Čokoláda

Na čokoládě nebo sušence není na první pohled nic nebezpečného. Čokoláda je dokonce doporučována jako rychlý zdroj energie, zvyšuje koncentraci a zlepšuje náladu. Jenže zkuste za jízdy rozbalit a následně sníst tabulku čokolády.

Po spořádání zjistíte, že máte čokoládu i za ušima, volant máte uleptaný a na sedačce, vašem obleku a řadící páce je plno fleků. Čokoláda možná není nejnebezpečnější, ale zamatláte se při tom pěkně.

 

7. Kelímek s pitím

Obvyklé menu z drive-inu obsahuje snad to nejhorší a nejnebezpečnější, co si lze do auta natahat. Začněme kelímkem s pitím. Sice je obvykle tvarován tak, aby se vešel do držáku nápojů v autě, ale stačí jedno prudší zabrzdění nebo ostřeji projetá zatáčka a celý nápoj se vydá na svobodnou cestu interiérem, aby se následně rozptýlil o přístrojovou desku, čelní sklo a hlavy cestujících. Na katastrofu je tak zaděláno.

 

6. Hamburger nebo sendvič

Tento druh stravy obsahuje hned několik rizikových součástí. Předně je to mastnota, která ulpí úplně všude – hlavně pak na volantu a řadící páce. Dále jsou to kousky zeleniny, které se rády zakutálí do těch nejhůře přístupných míst a tam hnijí. A nakonec zálivka, kečup či jiná omáčka, kterou zaručeně z obleku a sedačky auta už nesundáte.

Konzumace hamburgeru navíc vyžaduje soustředění, takže řidič se přestává věnovat řízení. Často se stává, že větší kus jídla odpadne a řidič ve snaze tento lokalizovat a sebrat přestane dávat pozor a nabourá.

 

5. Zmrzlina

Studená pochoutka roztékající se po prstech je velmi riziková. Stejně jako hamburger vyžaduje i její konzumace opatrnost a soustředění, takže následky odpadnutí lepkavého kousku mohou být stejně fatální. Zmrzlina navíc nutí řidiče „pospíchat“ při její konzumaci, protože se rychle roztéká a je prokázáno, že právě to způsobuje ztrátu soustředění a otupení vnímání dění kolem sebe.

 

4. Brambůrky

Šustivý pytlík chipsů je rovněž rizikový. Nejen, že jsou brambůrky velmi mastné a zůstává po nich pořádný svinčík, ale obvykle neexistuje v autě místo, kam by šel pytlík bezpečně odložit. Stačí prudce zabrzdit a už se obsah sáčku válí všude po autě…

Brambůrky mají také v oblibě „lézt mezi zuby“, což řidiče znervózňuje a snižuje jeho soustředění. Nejsou neobvyklé případy, kdy se řidič drobnými kousky chipsů přidusil.

 

čtěte také: 10 zaručených způsobů, jak zničit své auto

 

3. Horká káva nebo čaj

Horký nápoj nemůže patři jinam než na stupně vítězů. Nejen, že kelímek s kávou z drive-inu nebo od benzínky v autě špatně drží, ale horký nápoj vyžaduje od řidiče velmi opatrnou manipulaci, což radikálně snižuje jeho soustředění. Mnoho lidí se při neopatrné manipulaci s kávou opařilo, což způsobí leknutí a ztrátu orientace. A taková situace zpravidla končí nehodou.

 

2. Dort

Sladký dortík je velmi vítaným zpestřením jinak nudné a fádní benzínkové stravy. Jenže právě jeho slastné účinky na organismus a velmi křehká konzistence už způsobily tolik problémů, že si dortík zaslouží pěkné stříbrné místo. Takový tradiční český věneček se například velmi rád rozmatlává po všem, na co sáhnete. A dort s vydatnou porcí šlehačky? Vždyť přes ni obvykle není ani vidět, když se celou porci snažíte nacpat do úst najednou. Bezpečná konzumace dortu vyžaduje zapojení práce obou rukou a mnohdy i asistenci spolujezdce…

 

1. Grilované kuře

A máme tady vítěze. Grilované kuře je tím nejnebezpečnějším pokrmem, který se můžete pokusit za volantem auta sníst. Vždyť má plno lidí problém s jeho bezproblémovou konzumací u stolu, natož za volantem jedoucího auta.

Porcování grilované drůbeže vyžaduje velmi sofistikovanou práci obou horních končetin koordinovanou s ústy, takže řidič se musí úplně přestat věnovat řízení, aby byl vůbec schopen vložit si do úst nějaké sousto. Grilované kuře je také nejlepším zdrojem ohromného množství mastnoty, která z něj přímo odkapává.

 

Určitě byste přišli i na další nebezpečné druhy potravy. Jenže stejně je z hlediska bezpečnosti (a také hygieny) nejlepší na půl hodiny zastavit a jídlo si v klidu sníst na odpočívadle nebo u benzínky. Výzkumy ukázaly, že jídlo za volantem skutečně snižuje soustředění a je stejně nebezpečné, ba dokonce nebezpečnější, než prachobyčejné telefonování.

Ačkoli při konzumaci výše uvedených jídel nemusí nutně dojít k nehodě, zaručeně se při ní zašpiníte. A není nic horšího než dorazit na smluvenou schůzku s umaštěným obličejem a pokecanou kravatou.

autoweb.cz

4.2.2010 7:24

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist